Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen. » Cornelia Arens (????-1654)

Persoonlijke gegevens Cornelia Arens 

  • Fysieke beschrijvingen:
    • op 6 juli 1621 Geprofest als Begijn.
    • in het jaar 1645 Meesteres op het Begijnhof.
  • Woonachtig op 1621-1654: Begijnhof Amsterdam.
  • Zij is overleden op 14 oktober 1654 in Amsterdam Begijnhof.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 mei 2016.

  • Er is meer biografische informatie beschikbaar over Cornelia Arens op Wikipedia


Gezin van Cornelia Arens


Notities over Cornelia Arens

Echte Begijn.
Professie op 6 juli 1621.
Meesteres vanaf 1645.Zij werd op 6 juli 1621 geprofest gelijktijdig met Annetje Jacobs, Trijn Carsten en Trijntje Jacobs Wieringen.
Cornelia Arens was dochter van zeer welgestelde ouders, dat duidelijk op haar sterfbed aan twee zusters had laten blijken,
na haar dood als boete voor de afval van haar familiebetrekkingen op het "breje kerkpad bij de geut" te willen worden begraven, duizendmaal liever dan in die Presbyteriaanse kerk omdat daar de nieuwe religie in gepredikt werd.
Ondanks haar wens werd zij na 33 jaar op het Begijnhof te hebben gewoond, toen zij "de 14e oktober 1654 in geur van heiligheid was gestorven" op 22 oktober 1654 in de grafkelder in grafnummer 26 van de kerk bijgezet, nadat er in de Nieuwe Kerk op 19 oktober voor haar een mis was opgevoerd.
Zoals gebruikelijk na de Requiemmis werd haar met bloemen uit een zilveren schaal bestrooide kist door twaalf in zwart laken geklede zusters en met falies over het hoofd aan de handen tussen hen in, driemaal rond het hof gedragen, voorafgegaan door de jongste Begijn met het kruis.
De volgende morgen was haar graf echter geopend en stond haar kist weer buiten bij de goot.
Na haar weer bijgezet te hebben, herhaalde dit zich de twee ochtenden erna, waarna men besloot, haar wil te eerbiedigen en men begroef haar aan de rand van het pad. De Begraafregisters vóór 1811 Lokatie Engelse Kerk zegt bij 19 oktober 1654, dat ingeschrevene Cornelisgen Arents begraven is. (Bron DTB 1055A, p.37 NL SAA 11230613)

Op 19 november 1986 is door Deken Suidgeest een door Hans 't Mannetje gemaakte gedenksteen onthuld in de tuinmuur bij de grafzerk van Cornelia Arens.
De tekst op de gedenksteen doet vermoeden dat zij daar begraven is op "2 mei 1654" hetgeen een reeds vele malen gemaakte datumfout is. Waardoor deze fout is ontstaan is nog steeds niet duidelijk, want 3 afzonderlijke archiefstukken laten duidelijk zien dat zij 14 oktober 1654 overleed. (Handgeschreven aantekening van pastoor Lambertus Hoffman in Archief 740-73 blz 52, Het Begraafboek der Presbyteriaanse kerk en het Register van de Nieuwe Kerk).
Nog ieder jaar wordt op 2 mei haar graf bij de muur bedekt met wit zand met daarop klimopblaadjes en witte viooltjes met een kruis van paarse violen en niemand weet waarom op 2 mei en niet op 14 oktober.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelia Arens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Cornelia Arens


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1654: Bron: Wikipedia
    • 2 februari » Première van Vondels treurspel Lucifer.
    • 5 februari » Tweede en laatste opvoering van Vondels treurspel Lucifer. De autoriteiten verbieden verdere voorstellingen en het stuk blijft bijna twee eeuwen weg van het toneelpodium.
    • 8 mei » Vrede van Westminster wordt ondertekend, einde van de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.
    • 20 mei » Het Koerlandse schip Das Wappen der Herzogin von Kurland vaart uit om Tobago te bezetten.
    • 12 oktober » De Delftse donderslag, ontploffing van een opslagplaats voor buskruit in de binnenstad van Delft leidt tot vele doden en grote schade.
    • 23 november » Blaise Pascal heeft bijzondere metafysische ervaring.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Arens

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Arens.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Arens.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Arens (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerrit van Dijk. Archivaris Begijnhof Amsterdam a.i, "Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/alle-begijnen-van-amsterdam/I309.php : benaderd 20 april 2024), "Cornelia Arens (????-1654)".