Stamboom Warta » Jildert Rompts Hummersma Rosema later Riddersma (> 1560-> 1626)

Persoonlijke gegevens Jildert Rompts Hummersma Rosema later Riddersma 


Gezin van Jildert Rompts Hummersma Rosema later Riddersma

(1) Hij is getrouwd met Ryttien Jacobs Doenga, dooinga,dooynga.

Zij zijn getrouwd


(2) Hij is getrouwd met Wyts Jans Beyma.

Zij zijn getrouwd.


(3) Hij is getrouwd met Anna Wigers Botma.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1609 te Burrum, Kollumerland.


Kind(eren):

  1. Popke Jelderts Rosema  1625-1658 


Notities over Jildert Rompts Hummersma Rosema later Riddersma

Jildert Rompts Rosema,507 zoon van Rempt Wigers Hummersma en Jets Rompts, werd geboren circa 1552, is overleden in 1621 in Burum (Fr) ongeveer 69 jaar oud en werd begraven in Burum (Fr).

Notitie bij de begrafenis: Ao 162[1] ... marty sterf de eersamen ... ie ... Romp... ...ma leit hier begraven.

Bijzonderheden:

• In 1605 was hij landbouwer op Rosemastate op de Bey te Augsbuurt (Fr).

• Hij woonde later te Burum (Fr).

• Landgebruik: 532,533,534,535 "... Jildert en zijn broer Tamme kochten in 1601 van Saecke Sybema land op de Torp. In 1616 komt Tamme voor als mede-eigenaar en gebruiker van deze landerijen. Iets oostelijker van Rosemastate bevond zich Temmebosch, waarschijnlijk genoemd naar Tamme Rompts (evenals de Temmebank in de kerk van Kollum)...".
"... Jildert Romptz. had in 1604 twee boerderijen gekocht. [...] De naam "Rosema State" kan ontleend zijn aan een state van die naam onder Augsbuurt, die Jildert Romptz. volgens Andreae in 1605 kocht van de erfgenamen van Adje Lammerts, die haar gekocht hadden van de weduwe van Sicke Hemmema. Volgens Andreae zou Jildert het herenhuis gesticht hebben".
"... Hij kocht in 1605 'Rosema State' op De Bey onder Augsbuurt. Daarna nam hij de naam Rosema aan. Jeldert en Anna (zijn 2e vrouw) verkochten in 1615 5 pondematen land met huis op De Bey te Augsbuurt en 'thien ainsen landes' op het uitland onder Buitenpost, in 1619 3 pondematen land vrij van huis in de Uitterdijks Kluft te Kollum, in 1620 16 pondematen op de 'Collumer Uuterdijcken'...".
Het laatste fragment introduceert een nieuwe Doenga, naast de andere Donga, vermeende echtgenoot van Anna Wigers. Hier moet waarschijnlijk het een en ander worden rechtgezet...
"... In 1606 verkopen de voogden van de kinderen van Pelgrim Jansen de heerd [Doengaheerd, naamgever: Campo Doenga] aan Jellert Rompts, gehuwd met de weduwe van Albert Jeltes Doenga. In hetzelfde jaar koopt Jellert nog 3½ gras van Jacob Claes en zijn vrouw Gheertyn. In 1610 staan Jellert Rompts en Anna Wigers, echtelieden, de totale heerd van 55 grazen op grond van naarkoop af aan Johan Wicheringe, zelf kleinzoon van Menno Doema...".

Jildert trouwde met Ryttien Jacobs vóór 1597. Ryttien werd geboren vanaf 1553 tot 1554, is overleden op 12 november 1599 in Burum (Fr)536,537 op 45-jarige leeftijd en werd begraven in Burum (Fr). Ryttien was ook bekend als Rittien Iacob Allerti en Ritje Jacobs Doenga.

bron:http://www.schripsema.nl/voorouders/a15.htm#i2483

Rosema State te Kollum

LiggingDeze State stond ten oosten van Kollum, gemeente Kollumerland.

tekening/schilderij van de boerderij Rosema State

OntstaanVermoedelijk rond 1615.
GeschiedenisVan de twee broers Tamme en Jildert Rompts bewoonde de eerste Sybema State “op het Torp”. Van Jildert Rompts is bekend dat hij in 1605 van Isaäc, Tiets en Tjebbe, kinderen van de roemruchte Leeuwarder burgemeester Adje Lamberts een zathe onder “Ausbuer” kocht met de naam Rosema. Jildert Rompts leefde in 1595 en was toen gehuwd met Rytien, dochter van Jacob Albertsz., wiens familienaam òf (de) Roo òf Doënga was. In 1611 wordt Anna Wiegersdr. als zijn ega vermeld. Vermoedelijk was hij de stichter van Rosema State in de Uiterdijkstercluft onder Kollum.
Zijn zoon Jacob Jilderts Rosema bewoonde de state met zijn echtgenote Trijntje Pietersdr. Cleveringa. Hij was dijkgraaf en ontvanger-generaal van Kollumerland en in 1623, 1627, 1632 en 1646 volmacht voor de Landdag vanwege deze grietenij. Jacob stierf op 14 april 1650 en zijn vrouw de 1e januari 1661.

Van hun zeven kinderen woonde later Jetscke op de state. Zij was gehuwd met Gajus Botnia van Broersma die van 1656 tot 1673 secretaris en ontvanger-generaal was van Kollumerland en volmacht voor de Landdag. Hij heette oorspronkelijk Gajus van Botnia, zoon van Jarich van Botnia, tot zijn neef Gadie Hesselsz. Broersma hem tot erfgenaam benoemde “des dat hij geholden sal wesen te voeren de titel van Broersma en zijne kinderen na hem”. De rijkdommen van zijn neef waren hem liever dan zijn familienaam… Jetscke van Rosema stierf in 1658 en werd in de kerk van Kollum begraven. Vier jaar later, na het overlijden van haar moeder in 1661, viel de state ten deel aan de twee kinderen van Jetscke: Gajus en Wija Catharina Botnia van Broersma. Gajus werd net als zijn vader en grootvader ontvanger-generaal van Kollumerland, woonde te Kollum en stierf ongehuwd in 1694.
Wija Catharina trouwde met Livius van Scheltinga. Hij was in 1682 “capitein” bij de infanterie en woonde toen te Buitenpost. Later was hij ontvanger-generaal (o.a. in 1695) en woonde met zijn vrouw op Rosema State. Na de dood van zijn zwager Gajus zal hij ook diens helft van de state in eigendom hebben gekregen.
Livius en Wija Catharina hadden zeven kinderen, van wie Catharina Aurelia trouwde met Vincent van Glinstra, generaal in Nederlandse dienst. Zij was geboren in 1683 en legde op zesentwintigjarige leeftijd de eerste steen aan een nieuwe voorgevel van het huis. Mr. Andreae voegt daar aan toe “die nu voor korte jaren weder door een andere is vervangen”. Daaruit blijkt niet duidelijk of hij daarmee de voorgevel of het huis bedoelt… Vincent stierf in 1730 en Catharina overleefde hem nog 31 jaar. Zij woonde ’s zomers op Rosema State en in de winter in Kollum. Na haar overlijden in 1761 schijnen de eigenaars niet meer op de state gewoond te hebben.

In 1883 waren de dubbele singels met hoge bomen en de grachten nog aanwezig. Binnen de grachten stond/staat een boerderij.
BewonersJildert Rompts
1623 – 1650 Jacob Jilderts Rosema en Trijntje Pieters Cleveringa
1650 – 1661 Trijntje Pieters Cleveringa
Jetscke Rosema en Gajus Botnia van Broersma
Gajus en zijn zuster Wija Catharina Botnia van Broersma
1894 Wija Catharina Botnia van Broersma en Livius van Scheltinga
1709 - 1730 Vincent van Glinstra en Catharina Aurelia van Scheltinga
1730 – 1761 Catharina Aurelia van Scheltinga
Huidige doeleindenOp de plaats van de state staat nu een boerderij.
OpengesteldDe boerderij wordt particulier bewoond en is niet toegankelijk.
Foto's
BronnenTekst: Jan Leemburg
“Kollumerland en Nieuw Kruisland” door mr. A.J. Andreae, 1883-1885
“De monumenten van geschiedenis en kunst, Noordelijk Oostergo, Kollumerland”, Herma M. van den Berg
Afb. 1: “De monumenten…, Noordelijk Oostergo, Kollumerland”

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jildert Rompts Hummersma Rosema later Riddersma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jildert Rompts Hummersma Rosema later Riddersma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jildert Rompts Hummersma Rosema later Riddersma

Voorouders (en nakomelingen) van Jildert Rompts Hummersma Rosema later Riddersma

NN
????-

Jildert Rompts Hummersma Rosema later Riddersma
> 1560-> 1626

(1) 
(2) 
(3) 1609

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam Hummersma Rosema later Riddersma


    De publicatie Stamboom Warta is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    David Warta, "Stamboom Warta", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-warta/I1981.php : benaderd 16 april 2024), "Jildert Rompts Hummersma Rosema later Riddersma (> 1560-> 1626)".