Stamboom Schrik » Roelf Schrik (1915-1984)

Persoonlijke gegevens Roelf Schrik 

  • Hij is geboren op 3 maart 1915 in Kleinemeer (Sappemeer-Gr).
    De geboorte van Roelf is op 04 maart 1915 aangegeven door vader Roelf Schrik, samen met de getuigen: Remmert Jacobus Swiers (* 24-09-1872 Kiel-Hoogezand - houtschaver, boorhoutmakersknecht) en Hendrik Hollé (* 21-04-1867 - gemeente veldwachter).
    .
    Tijdstip: 20:00
  • Hij is overleden op 17 januari 1984 in Amsterdam (Nh), hij was toen 68 jaar oud.
    Roelf is 68 jaar, 10 maanden, 14 dagen en ca. 1,5 uur oud geworden.
    Oorzaak: Longemphyzeem/Hartstilstand
    Tijdstip: 21:30
  • Hij is gecremeerd op 20 januari 1984 in Amsterdam, Noord-Holland, Nederland Crematorium Westgaarde.
  • Een kind van Roelf Schrik en Klaassien (Klaassien Hendriks) Leemborg
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2024.

Gezin van Roelf Schrik

Hij is getrouwd met Cornelia Langereis.

Toestemming voor het huwelijk is 5 juli 1941 verkregen te Andijk, Noord-Holland, Nederland.

Zij zijn getrouwd op 17 juli 1941 te Andijk, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Antje Klasina Schrik  1941-2018 
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


Notities over Roelf Schrik

Beroep: Aannemer weg- water- en utiliteitsbouw

Geboren in de Noordbroeksterstraat 69 te Sappemeer, moest Roelf (op twee na de jongste van 14 kinderen) vanaf zijn 14e jaar min of meer voor zichzelf zorgen. Hij trok in de kermis-seizoenen mee als knecht van kermisexploitant Klinkhamer uit Kiel-Windeweer (Gr). Bekend is dat hij ook bij zijn oom Hendrik werkte die in Slochteren een aannemersbedrijf had (zie foto 12).

Begin mei 1940 streek Roelf met de kermis neer in Andijk, op een klein braakliggend grasveld gelegen aan de kop van de Burgemeester Doumastraat, pal om de hoek van melkslijterij Langereis (Krimpen 428 thans Dijkweg). Op een van de kermisdagen ontmoette Roelf dochter Cornelia Langereis. Na afloop van de kermis keerde het hele gezelschap omstreeks de eerste week van mei 1940 terug naar Groningen maar .... de Afsluitdijk bleek, werkelijk enkele minuten eerder, te zijn versperd door Nederlandse militairen. De Tweede Wereldoorlog was uitgebroken ! Naar later zou blijken, een beslissende factor in het leven van Roelf.

Noodgedwongen keerde de kermis terug naar Andijk. Een grote kermiswagon met cake-walk werd geparkeerd naast het gemaal in Andijk (thans museum) en bleef daar staan tot na de oorlog ! Alle personeesleden bivakkeerden in de wagon. Roelf echter, kreeg verkering met Cornelia en vond op 05-07-1940 een kosthuis bij een weduwe die woonde aan (waarschijnlijk) de Kerkbuurt nr. 340. Op 31-03-1941 trok Roelf bij zijn (toekomstige) schoonouders in. Op 17-07-1941 traden Roelf en Cornelia (inmiddels in blijde verwachting) in het huwelijk. Alhoewel Roelf (volgens zeggen van schoonzuster Antje Langereis) heel slecht met schoonvader Albert kon opschieten, ging hij, om aan de kost te komen, toch als melkventer werken in het zuivelbedrijf van zijn schoonouders.

Tijdens en na de oorlogsjaren werkte Roelf soms tussendoor als landarbeider, rooide aardappelen, uien en suikerbieten, maar begin jaren '50 was er kennelijk weinig werk meer in Andijk. Roelf trok daarop naar Amsterdam en ging op 13-02-1951 in de kost bij Matthijs Langereis (oom van echtgenote Cornelia) in de Joden Houttuinen 66-III, en vanaf 27-03-1951 bij zijn schoonzuster Antje Venekamp-Langereis, in de Blankenstraat 44-II.

Roelf vond werk als bewaker bij de "Nachtveiligheidsdienst", liet zijn gezin naar Amsterdam overkomen, en betrok op 12-04-1951 een woning aan de Bestevaertstraat 197-I (bel-etage). In 1952-1953 ging hij werken in de bouw o.a. aan de Velsertunnel, later in Amsterdam aan het pakhuis 'Blauwhoedenveem' aan de Oostelijke Handelskade (afgebroken, thans muziekgebouw en scheepsterminal aan het IJ), en het VU-ziekenhuis. Roelf was, grotendeels door armoede gedreven, heel inventief. Naast zijn reguliere werk kocht hij grote partijen glaskisten op die hij in de avonduren sloopte en spijkervrij maakte, waarna hij het hout per m3 verkocht aan de houthandel (o.a. aan houthandel Gorter uit Aalsmeer). Geruime tijd fabriceerde hij ook (vaak met hulp van alle gezinsleden) aanmaakhout voor de toen in gebruik zijnde kolenkachels (!), verpakte deze in handzame papieren zakken en verkocht deze aan de plaatselijke detailhandel. Hij huurde daartoe eerst een kelder onder een fietsenstalling in de Bestevaerstraat, schuin tegenover het huisadres, en later een grote loods in Aalsmeer.

Roelf begon in 1960 (begin van de na-oorlogse hoog-conjunctuur) zijn eigen aannemersbedrijf in de weg- water- en utiliteitsbouw en bouwde in Amsterdam o.a. aan de caissons van de 1e Coentunnel (1961), de bekende V-vormige fundering van het Shell-laboratorium (aan het IJ), de kluizen van de Nederlandsche Bank (Frederiksplein), het Lucas-ziekenhuis (1964), de IJ-tunnel (1968), het verkeersknooppunt "het IJ" (noordzijde IJ-tunnel), waterkeringen in de plaats Ursem (Nh), en diverse utiliteitsprojecten in Duitsland (Bad-Godesberg-Gummersbach en Frankfurt am Main). Op het hoogtepunt van zijn bedrijf had hij 52 timmerlieden, ijzervlechters en bouwvakkers in dienst.

Halverwege de jaren '70 moest Roelf (astma-patient vanaf zijn 18e levensjaar) wegens long-emphyzeem zijn werkzaamheden beeindigen en overleed, vermoedelijk aan een hartstilstand, op 17-01-1984 tussen 20.00 en 21.30 uur in het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam, 68 jaar, 10 maanden en 14 dagen oud. Op 20-01-1984 werd Roelf in Crematorium Westgaarde te Amsterdam gecremeerd.
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Roelf Schrik?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Roelf Schrik

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Roelf Schrik


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 3 maart 1915 lag tussen 1,1 °C en 6,6 °C en was gemiddeld 3,0 °C. Er was 12,7 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
    • 27 januari » De Verenigde Staten bezetten Haïti.
    • 14 maart » Sewraam Rambaran Mishre, Surinaams politicus († 1964)
    • 18 maart » De Geallieerden lijden een zware nederlaag op zee in Turkije bij de slag om Gallipoli.
    • 14 april » De Duitsers torpederen het Nederlandse stoomschip Katwijk.
    • 9 september » Een Duitse zeppelin bombardeert Londen.
    • 14 september » De gemeente Amsterdam stelt de Gemeentelijken Woningdienst in, met Arie Keppler als directeur, die wordt belast met het aanpakken van de woningnood en van de krottenwijken in de binnenstad.
  • De temperatuur op 17 juli 1941 lag tussen 10,6 °C en 22,2 °C en was gemiddeld 16,5 °C. Er was 5,3 uur zonneschijn (33%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1941: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,9 miljoen inwoners.
    • 20 januari » Franklin Delano Roosevelt wordt voor de derde maal als president geïnaugureerd, een unicum in de Amerikaanse geschiedenis.
    • 7 maart » De Duitse onderzeebootkapitein Günther Prien, kapitein van de U-47 komt samen met zijn bemanning om het leven.
    • 13 maart » Vijftien leden van het Geuzenverzet en drie communistische Februaristakers worden op de Waalsdorpervlakte door de nazi's geëxecuteerd.
    • 27 april » Oprichting van het Sloveens Bevrijdingsfront in Ljubljana.
    • 13 september » Oprichting van de Venezolaanse partij Democratische Actie.
    • 21 oktober » Massamoorden door de nazi's in onder meer Kragujevac.
  • De temperatuur op 17 januari 1984 lag tussen 1,7 °C en 9,0 °C en was gemiddeld 5,5 °C. Er was 0.3 mm neerslag gedurende 0.2 uur. Er was 1,5 uur zonneschijn (18%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1984: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,4 miljoen inwoners.
    • 10 januari » Na 117 jaar knopen de Verenigde Staten en het Vaticaan weer diplomatieke banden aan.
    • 30 mei » In Rome wint Liverpool de Europacup 1 door in de finale thuisploeg AS Roma na strafschoppen te verslaan. Na afloop komt het tot ernstige rellen in de Italiaanse hoofdstad, waarbij 42 mensen gewond raken.
    • 3 juni » Een Brits vliegtuig stort neer tijdens een luchtvaartshow bij Aschaffenburg in Beieren. De schietstoel, waarmee de piloot zich redt, slaat neer in het publiek en doodt een 40-jarige man.
    • 8 juni » Zwemmer Michael Gross uit West-Duitsland scherpt in München zijn eigen wereldrecord op de 200 meter vrije slag aan tot 1.47,55.
    • 14 juni » Door bomaanslagen op elektriciteitsmasten zit twee derde van de elf miljoen Chilenen tot anderhalf uur zonder elektriciteit. De aanslagen worden opgeëist door de linkse guerrillabeweging Patriottisch Front Manuel Rodriguez.
    • 3 juli » Sovjet-atleet Joeri Sedych scherpt in Cork het wereldrecord kogelslingeren (84,14 meter) aan tot een afstand van 86,34 meter.
  • De temperatuur op 20 januari 1984 lag tussen -3.4 °C en 4,9 °C en was gemiddeld 0.4 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 6,3 uur zonneschijn (75%). Het was licht bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1984: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,4 miljoen inwoners.
    • 8 april » Elisa Waut wint de Rock Rally, een wedstrijd die georganiseerd wordt door het Vlaamse tijdschrift Humo.
    • 27 juni » Joop van Tijn en Max van Weezel, redacteuren van het opinieweekblad Vrij Nederland, ontvangen de Anne Vondelingprijs 1983 gekregen voor hun artikelen over de Nederlandse politiek in het algemeen en voor de door hen geschreven bijlage 'De Voorlichter' in het bijzonder.
    • 3 juli » Sovjet-atleet Joeri Sedych scherpt in Cork het wereldrecord kogelslingeren (84,14 meter) aan tot een afstand van 86,34 meter.
    • 6 november » Benoeming van de Australiër Edward Idris Cassidy tot nuntius in Nederland.
    • 14 november » Opnieuw tegenslag voor het Nederlands voetbalelftal, want ook het tweede duel in de WK-kwalificatiereeks gaat verloren. In Wenen wint Oostenrijk door een late eigen treffer van Michel Valke.
    • 10 december » Desmond Tutu krijgt de Nobelprijs voor de Vrede.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia

  • 1977 » Gary Gilmore (37), Amerikaans beroepscrimineel
  • 1977 » Stanko Cajnkar (76), Sloveens schrijver en theoloog
  • 1982 » Henri Bruning (82), Nederlands dichter en essayist
  • 1990 » Charles Hernu (66), Frans politicus
  • 1991 » Olaf V (87), koning van Noorwegen
  • 1992 » Jan Cornelisse (87), Nederlands bokser

Over de familienaam Schrik

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Schrik.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Schrik.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Schrik (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Schrik is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Roelf Schrik, "Stamboom Schrik", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schrik/I6.php : benaderd 25 april 2024), "Roelf Schrik (1915-1984)".