Genealogie Wiebus

Foto van Sandra J. Wiebus
De publicatie Genealogie Wiebus is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 2.802 personen. Vanwege privacy zijn 378 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 27 maart 2024.


Sinds 2011 ben ik bezig met mijn genealogie te onderzoeken, uit te breiden en te vervolmaken. Mijn familie heeft haar roots liggen in zowel NL-Indië, Nederland als Duitsland, België en Frankrijk. Vanaf dat moment tot op de dag van vandaag breid mijn genealogie zich nog immer uit met onbekende aansluitingen.

Hartelijk dank ik ook al die mensen die de afgelopen jaren contact met mij hebben gehad en nog steeds contact met me hebben om telkens weer een vraag te beantwoorden zodat de lijst van onduidelijkheden kleiner wordt. In het speciaal, de hulp die ik heb gehad van familysearch.com, veel gelieerde mensen uit de bloedlijn die ik heb met de families Wiebus uit Duitsland, de familie Boeijkens, Visser en Lagarde. Veel onderzoek heb ik gedaan op internet, alsook het onderzoeken van diverse kerkboeken, landelijke en regionale archieven in NL en BE wiewaswie & het NL Indisch archief, krantenarchieven in Den Haag. Deze laatste heb ik meerdere malen bezocht. Maar ook de tal van andere mogelijkheden die er zijn in de genealogie.

Mijn bloedlijnen (moeders kant) met de familie Visser liggen van oorsprong op Ameland, Nederland  en de familie Boeijkens (moeders kant) gaat terug van Nederland naar België, Frankrijk.

De familie van der Hout (vaders kant) kent haar oorsprong in Nederland.

Mijn bloedlijn (vaders kant) met de familie Lagarde gaat via Nederlands-Indië naar Nederland en vind haar oorsprong in Frankrijk.

Ik ben er zeker van dat de Wiebus Genealogie niet geheel foutloos en ook nog niet compleet is in het parenteel. Daarom nodig ik iedereen (voor zover u nog niet heeft gereageerd of bent benaderd door mij) dan ook uit, mij te voorzien van de voor mij nog onbekende aanvullingen. Alle nu nog ontbrekende aansluitingen, aanvullingen zal mijn (en wellicht ook uw) genealogie nog meer compleet maken.

Mijn bloedlijn met de familie Wiebus (vaders kant) gaat van NL, NL-Indië terug naar Duitsland, Holten, Biefang waar mijn genealogie haar oorsprong heeft. De familie heeft aldaar op het kloosterterrein van het Hertogdom van Kleef (nabij de heide van Sterkrade) een boerderij gehad, de oudste van Biefang, het Wybushof. Generaties later (eind 19e eeuw) is de boerderij en het terrein aan de opkomende industrie verkocht. De familie Wiebus is door de jaren heen rond de WOI en WOII verspreid over de wereld. Mn. in Duitsland, Engeland, Amerika maar ook in Nederland tref je een Wiebus aan. Ervaring leert dat deze Wiebussen allen 'familie' van elkaar zijn.
Door landheer Dietrich von Wische* werd in 1260 een huis geschonken aan de zusters Cisterciënzerinnen voor oprichting van het Cisterciënzer klooster van Sterkrade, dit huis werd het Wybushof en stond daarom dus op het kloosterterrein. Dietrich von Wische is in grote waarschijnlijk de naamgever van de familie Wiebus. Zijn naam is wellicht gegaan van, van Wische von Busch naar van Hoten to Busch, Wiibdusch, Wydbusch, Witbusch, Weibusch, Wybus-hof naar uiteindelijk Wiebes, Wiebus.

Interessante weetjes: Het drostambt Holten (bestuursstructuur uit de middeleuwen, gebaseerd op het plaatselijk geldend leenstelsel) was een afgeleide van ambacht, een bestuurs- en rechtsgebied waarbij de invulling van structuur afhing tussen de grondbezitter/heer en bewoners gemaakte afspraken. Holten omvatte het stadsgebied en 'de Biefang' (landbouwgebied van Holten of het gemeenschappelijke landsgebied van drosambt Holten).
Na de reformatie die duurde tot begin 1600 was Biefang Protestants. Toen er in 1610 een pestepidemie uitbrak, leidde dit tot een gebrek aan ingewijde begraafplaatsen. Dit betekende dat men uitweek naar de naburige gemeenschappen, meestal naar Holten. Het merendeel van de bevolking werd door deze epidemie weggevaagd in Holten, Sterkrade en Biefang, wat mede kan verklaren waarom er zo weinig Wiebussen te vinden zijn rond die tijd. Mede, omdat door het meereizen met de Ridders van de Duitse Orde in hun verspreiding van het geloof zich elders in Preussen hebben gevestigd.

Is jouw geboortenaam ook Wiebus?
Neem dan contact met me op, dan kijken we samen welke aansluiting we kunnen hebben!  

* Ook interesse in de compilatie over 'Het ontstaan van het Wybeshof en het Cisterciënzerklooster Sterkrade ervoor en erna'?  Het Wybeshof is door de jaren heen nml. verweven met oprichting van het Cisterciënzerklooster Sterkrade. Laat dan van je horen als je een genealogische aansluiting hebt.

Mijn speurtocht heeft  antwoord gegeven op diverse vragen, de belangrijkste zijn beantwoord nml. hoe en wanneer de naam Wiebus is ontstaan. Ook hoe het komt dat de Wiebus-hof (boerderij) op het kloosterterrein stond. En natuurlijk nog veel meer...

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden



Collecties

Deze publicatie is onderdeel van de volgende collectie(s):

Logo Genealogie Online collectie Bevolkings­reconstructiesBevolkings­reconstructies

Publicaties die bevolkingsreconstructies van families en inwoners van een bepaalde plaats of regio weergeven.


Logo Genealogie Online collectie Indische Genealogische Vereniging - IGVIndische Genealogische Vereniging - IGV

Publicaties van leden van en geïnteresseerden in de Indische Genealogische Vereniging. Heeft u ook een stamboom die voor een deel in Indië ligt (Oost …





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!