Genealogie Mandemaker » Wybe "Wybe" Mandemaker (1899-1963)

Persoonlijke gegevens Wybe "Wybe" Mandemaker 


Gezin van Wybe "Wybe" Mandemaker

(1) Hij is getrouwd met Geertje de Vries.

Zij zijn getrouwd op 19 februari 1921 te Weststellingwerf, hij was toen 21 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jochem Mandemaker  1921-1921
  2. Sjerp Mandemaker  1924-1982


(2) Hij is getrouwd met Walradina Kleistra.

Zij zijn getrouwd op 7 oktober 1926 te Obdam, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Grietje Mandemaker  1927-2000
  2. Bartelt Mandemaker  1927-1928
  3. Barthold Mandemaker  1929-1993


Notities over Wybe "Wybe" Mandemaker

.

Ze zijn begonnen als echtpaar in de Beemster verder naar de Schermer Noordervaart 22 ( molen O ) ,Noordwolde,Vledder en ze zijn uiteindelijk in Haringhuizen neer gestreken.

Ik heb hand geschreven brief en een huur kontrakt betreft de molen van van de Schermer Noordervaart 22.

ook een huurcontract van het Jachopzieners huisje in Vledder
.
Vader werd in de oorlog opgepakt door de Duitsers en afgevoerd naar Vucht.

Het 'Konzentrationslager Herzogenbusch', zoals Kamp Vught door de bezetter genoemd werd, was het enige 'officiële' SS-concentratiekamp in Nederland. Het viel rechtstreeks onder het economisch directoraat van de SS te Berlijn, waaronder ook de Duitse concentratiekampen ressorteerden. De bouw van het barakken complex was gefinancierd met geroofd joods kapitaal. In januari 1943 was het gereed en aan het eind van dat jaar werden in het kamp ook een crematorium en een gevangenis ('de Bunker') in gebruik genomen. Hier heeft zich het beruchte 'bunker drama' afgespeeld, toen meer dan zeventig vrouwen op elkaar in een cel geperst werden waarbij tien van hen het leven verloren.
« inklappen

Ongeveer een derde van de gevangenen bestond uit joden met een voorlopige vrijstelling van transport naar het oosten. Zij moesten arbeid verrichten voor het Duitse leger. Verder bestond de kamp bevolking uit mensen die joden hadden helpen onderduiken, verzetsmensen, Jehova's Getuigen, verspreiders van illegale geschriften en onttrekkers aan de arbeidsinzet. De meeste gevangenen waren echter niet om politieke redenen opgepakt, maar zaten vast wegens economische delicten: zwarthandelaren, zwartslachters en mensen die goederen van de Wehrmacht hadden gestolen. Vught herbergde ook zo'n zeshonderd gijzelaars, die onder meer als vergelding voor activiteiten van het verzet werden vastgehouden. In totaal hebben naar schatting 30.000 gevangenen in Vught opgesloten gezeten. Van hen wisten er negentig te ontsnappen.

De gevangenen werden te werkgesteld in Arbeitskommandos, werkploegen die zowel binnen als buiten het kamp arbeid verrichtten. In het kamp zelf waren onder meer het 'Philips-kommando', waar circa 1.200 joodse en niet-joodse gedetineerden radio-apparatuur en zaklantaarns ('knijpkatten') vervaardigden, en het 'Luftwaffe-Kommando' dat neergestorte vliegtuigen moest slopen voor de oorlogsindustrie. De buiten commando's verrichtten onder meer constructie- en reparatiewerkzaamheden op vliegvelden. In een door prikkeldraad afgesloten gedeelte van het barakken complex werd vanaf mei 1943 een apart vrouwenkamp ingericht voor vrouwelijke arrestanten, joodse vrouwen en echtgenoten en kinderen van gijzelaars.

In het gedeelte van het kamp waar alleen joden waren ondergebracht, het 'Judendurchgangslager', was joods zelfbestuur toegestaan compleet met een ordedienst. De SS-bewaking bemoeide zich nauwelijks met de interne aangelegenheden. De voedselsituatie in Vught was slecht maar verbeterde vanaf mei 1943. Dat was mede het gevolg van de hulp pakketten die in het kamp bezorgd mochten worden en die afkomstig waren van particulieren, zoals de dames Timmenga en Van Beuningen, en van het Rode Kruis.

Onder druk van de geallieerde opmars werd het kamp begin september 1944 in allerijl door de bezetter ontruimd. Rond 3500 gevangenen werden halsoverkop op transport gesteld naar Duitsland, terwijl de kampleiding een veilig heenkomen zocht. Op 26 oktober 1944 komen de Canadezen aan in het kamp.

© Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie

,

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wybe "Wybe" Mandemaker?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wybe "Wybe" Mandemaker

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Wybe "Wybe" Mandemaker

Voorouders (en nakomelingen) van Wybe Mandemaker


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 15 oktober 1899 lag rond de 12,2 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 61%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • In het jaar 1899: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Einde van de Spaanse overheersing in Cuba.
      • 27 april » William Middlebrook De uitvinding van de paperclip (eerste patentaanvraag voor paperclipmachine).
      • 21 juli » Begin van de Newsboy's strike, New York
      • 10 augustus » In Stavanger wordt de Noorse voetbalclub Viking FK opgericht.
      • 3 september » Ernest Grisar richt beerschot VAC op.
      • 16 december » Engelse immigranten richten de Italiaanse voetbalclub AC Milan op.
    • De temperatuur op 7 oktober 1926 lag tussen 10,0 °C en 16,6 °C en was gemiddeld 12,7 °C. Er was 1,2 mm neerslag. Er was 0.3 uur zonneschijn (3%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • In het jaar 1926: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,4 miljoen inwoners.
      • 3 januari » Generaal Theodoros Pangalos benoemt zichzelf tot dictator van Griekenland.
      • 8 maart » Vier maanden na de Nacht van Kersten krijgt Nederland een nieuwe regering, het kabinet-De Geer I.
      • 13 juni » In de Estische hoofdstad Tallinn wordt het Kadrioru Stadion geopend.
      • 23 juli » De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wordt opgericht.
      • 10 november » In Brussel vindt het kerkelijk huwelijk plaats van de jonge Belgische kroonprins Leopold met de Zweedse prinses Astrid.
      • 25 november » Atatürk verbiedt het dragen van een fez, een traditioneel hoofddeksel, in Turkije.
    • De temperatuur op 29 juli 1963 lag tussen 11,2 °C en 24,9 °C en was gemiddeld 18,8 °C. Er was 14,5 uur zonneschijn (92%). Het was licht bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • Van 24 juli 1963 tot 14 april 1965 was er in Nederland het kabinet Marijnen met als eerste minister Mr. V.G.M. Marijnen (KVP).
    • In het jaar 1963: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 11,9 miljoen inwoners.
      • 17 februari » In Graft treden Ard Schenk en Kees Verkerk voor het eerst tegen elkaar in het strijdperk.
      • 28 augustus » Martin Luther King geeft zijn beroemde I Have a Dream speech tijdens een burgerrechtendemonstratie in Washington D.C.
      • 9 oktober » Door een rotsverschuiving op de Italiaanse berg Monte Toc stort een grote hoeveelheid gesteente in een stuwmeer, waardoor een grote vloedgolf het Noord-Italiaanse dorp Longarone volledig verwoest. Ongeveer tweeduizend mensen komen om.
      • 23 november » De eerste aflevering van de populaire tv-serie Doctor Who wordt uitgezonden op de BBC.
      • 29 november » President Lyndon B. Johnson van de Verenigde Staten stelt de Commissie-Warren in die de moord op president John F. Kennedy moet onderzoeken.
      • 4 december » Paus Paulus VI sluit in Rome de tweede zitting van het Tweede Vaticaans Concilie.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Mandemaker


    De publicatie Genealogie Mandemaker is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. Mandemaker, "Genealogie Mandemaker", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mandemaker/I64.php : benaderd 25 april 2024), "Wybe "Wybe" Mandemaker (1899-1963)".