Familieboek Ort » Willem Johan Ort (1881-1951)

Persoonlijke gegevens Willem Johan Ort 


Gezin van Willem Johan Ort

Hij is getrouwd met Dirkje Cornelia (Ditta) Wolken.

Zij zijn getrouwd op 9 juni 1909 te Delft, hij was toen 27 jaar oud.Bron 2

Waren "Boekhandelaar", Prins Hendrikstraat, den Haag. Uit een advertentie blijkt dat op 9 juni 1934 het 25 jarig huwelijksfeest werd gevierd met een receptie op 2 juni 1934 op het adres Prins Hendrikstraat 82 te den Haag.

Kind(eren):



Notities over Willem Johan Ort

De heer Theo W.M. van Berkel heeft, rond 2008, een artikel geschreven over een nationaal-socialistische brochure "Hoe zal deze oorlog eindigen? - Een belangwekkende en actuele beschouwing op grond der voorspellingen van Michiel Nostradamus. -", die in de Tweede Wereldoorlog door de uitgeverij van Willem Johan Ort is uitgegeven. Op de website van de heer van Berkel: www.nostradamusresearch.org, is één van de rubrieken gewijd aan hoe de voorspellingen van Nostradamus in de Tweede Wereldoorlog voor propaganda zijn gebruikt. Hier wordt ter informatie van de familie een gedeelte opgenomen van het artikel dat gaat over de drukkerij/uitgeverij van W.J.Ort .
"In 1918 begonnen W.J.Ort en P.van Straaten, eigenaar in Rotterdam van Van Straaten's Boekhandel, een boekhandel in Den Haag onder de handelsnaam "Ort, Van Straaten v/h M. van der Beek's Hofboekhandel". Daarvoor was Ort adjunct-directeur bij de NV Boekhandel v/h Gebroeders Belinfante in Den Haag, een in juridisch Nederland befaamde boekhandel. Van Straaten verhuisde in 1934 naar Amsterdam en begon daar onder zijn eigen naam een nieuwe boekhandel. De boekhandel Ort, van Straaten werd voortgezet als Firma Ort, Van Straaten. In 1925 werd deze handelsnaam veranderd in W.J.Ort v/h M. van der Beek's Hofboekhandel, een eenmanszaak. In 1931 werd die handelsnaam veranderd in W.J.Ort, Den Haag. Orts boekhandel annex drukkerij was gevestigd in de Prins Hendrikstraat 84 in Den Haag. W.J.Ort en zijn gezin woonden op nr. 82. Op 15 juli 1936 vierde Ort zijn veertigjarig jubileum als boekverkoper, waarbij hij werd gefeliciteerd door onder andere een afvaardiging van het bestuur van de 's-Gravenhaagsche Boekhandelaarsvereeniging, vertegenwoordigers van uitgeverijen en de commissaris en de directeur van de 's-Gravenhaagsche Schoolboekhandel. Uit het verslag van deze feestelijke bijeenkomst dat op 24 augustus 1936 in De Boekverkooper werd gepubliceerd, blijkt dat Ort het niet altijd gemakkelijk heeft gehad.
In 1939 werd Ort, wiens bedrijf inmiddels vrijwel stil was komen te liggen, benaderd door Arie Meyer, de oprichter in 1928 van de Vereenigde Pers Bureaux. Nadat Hitler in 1933 aan de macht was gekomen, produceerde Meyer via dit bedrijf Nederlandstalige propaganda voor Goebels' Propagandaministerie. Hij kreeg connecties met de Wehrmacht en werd verantwoordelijk voor de productie en verspreiding in Nederland van Wehrmacht-propaganda. Ort ging tegen vergoeding Wehrmacht-propaganda uitgeven. In april 1940 verscheen bij Ort : Hoe zal deze oorlog eindigen?
Ook na de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 gaf Ort vertalingen uit van nationaal-socialistische propaganda.
Op 17 mei 1945 werd in het Nieuwsblad voor den Boekhandel bekendgemaakt dat Ort na de bevrijding was geschorst als boekhandelaar en lid van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des boekhandels. Ort ging hiertegen in beroep bij de commissie van Advies. Op 9 november 1945 kwam het Bestuur van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des boekhandels tot de uitspraak dat Ort op terechte gronden was geschorst. In 1946 werd hem door de Zuiveringsraad voor de duur van zes maanden verboden werkzaam te zijn als uitgever. In de publicaties in het Nieuwsblad voor den Boekhandel over W.J.Ort zijn schorsing staat niets vermeld over een eventueel lidmaatschap van W.J.Ort van de NSB of een nationaal-socialistische organisatie. N.B. : Bron o.m. de desbetreffende stukken van de Zuiveringsraad dd 8 februari 1946, 19 februari 1946, 5 maart 1946, 16 maart 1946 en 16 april 1946, deze zijn verkregen van de heer Theo W.M. van Berkel.
Rond 25 juli 1946 deed Ort de boekhandel over aan zijn zoon Johannes Jan Coenraad, die de boekhandel tot de opheffing in de zomer van 1964 voortzette onder de handelsnaam Boekhandel Ort. Voor zover valt na te gaan heeft Johannes Jan Coenraad Ort geen uitgeversactiviteiten ontwikkeld
De begrafenis van Willem Johan Ort op 28 juni 1951 op het Kerkhof Oud Eik en Duinen in Den Haag werd blijkens een artikeltje in het Nieuwsblad voor den Boekhandel van 12 juli 1951 bijgewoond door onder andere leden van de 's-Gravenhaagsche Boekhandelaren Vereeniging en boekhandelaren uit Den Haag en omstreken."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Johan Ort?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Johan Ort

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Willem Johan Ort

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Johan Ort


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Willem Johan Ort



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Overlijdensbericht
    2. Advertentie.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 20 oktober 1881 lag rond de 4,1 °C. De winddruk was 4 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
    • In het jaar 1881: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 3 maart » De Nederlandse koning Willem III kondigt een nieuw Wetboek van Strafrecht af
      • 4 maart » James Garfield wordt beëdigd als 20e president van de Verenigde Staten
      • 1 juni » Eerste Nederlandse openbare telefoonnetwerk wordt in gebruik genomen.
      • 4 juni » De Brabantse Lijn, de spoorlijn die Tilburg met Nijmegen verbindt, wordt geopend.
      • 2 juli » President James Garfield van de VS wordt neergeschoten door Charles J. Guiteau. Hij overlijdt uiteindelijk op 19 september 1881 aan bloedvergiftiging.
      • 24 augustus » M. Brandt Corstius van de Vereeniging tot Veredeling van het Volksvermaak opent Openbare Speeltuin No. 2 aan het Marnixplein in Amsterdam.
    • De temperatuur op 9 juni 1909 lag tussen 5,5 °C en 19,0 °C en was gemiddeld 12,4 °C. Er was 11,7 uur zonneschijn (70%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1909: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,8 miljoen inwoners.
      • 2 januari » President S. Hylkema van de Friese IJsbond zet het licht op groen voor de start van de eerste Elfstedentocht. Van de 48 deelnemers halen er slechts negen de finish van de 200 km lange tocht op dooi-ijs. Winnaar wordt de 24-jarige theologiestudent Minne Hoekstra uit Warga (13 uur en 50 minuten).
      • 8 februari » Een pont die gebruikt wordt om arbeiders over te zetten naar de glasfabriek in Diemen kantelt, waarbij acht mensen verdrinken.
      • 16 februari » Ernest Shackleton bereikt de magnetische zuidpool.
      • 31 maart » De kiel van de Titanic wordt gelegd.
      • 1 september » De eerste Nijmeegse Vierdaagse gaat van start.
      • 23 december » Albert I van België wordt koning.
    • De temperatuur op 24 juni 1951 lag tussen 11,7 °C en 16,2 °C en was gemiddeld 13,9 °C. Er was 2,8 mm neerslag gedurende 1,2 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • Van 15 maart 1951 tot 2 september 1952 was er in Nederland het kabinet Drees I met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1951: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,2 miljoen inwoners.
      • 9 februari » Bij een oliebrand in de Koningin Wilhelminahaven te Vlaardingen vindt het zwaarste brandweerongeluk uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Vijf brandweerlieden komen om en een brandweerman raakt zwaargewond.
      • 3 maart » In Buenos Aires worden de eerste Pan-Amerikaanse Spelen uit de geschiedenis afgesloten. Gastland Argentinië eindigt als eerste in het medailleklassement, met 68 gouden, 44 zilveren en 38 bronzen medailles.
      • 15 maart » In Nederland treedt het kabinet-Drees I aan.
      • 15 september » Encycliek Ingruentium Malorum van Paus Pius XII over het bidden van de rozenkrans.
      • 2 oktober » De eerste Nederlandse televisiezender, Nederland 1, wordt gelanceerd.
      • 19 oktober » Eerste uitzending van het informatieve AVRO-televisieprogramma, Televizier.
    • De temperatuur op 28 juni 1951 lag tussen 9,7 °C en 16,0 °C en was gemiddeld 13,4 °C. Er was 2,0 uur zonneschijn (12%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • Van 15 maart 1951 tot 2 september 1952 was er in Nederland het kabinet Drees I met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1951: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,2 miljoen inwoners.
      • 6 januari » Mebyon Kernow, de partij voor de belangen van Cornwall, wordt opgericht.
      • 18 februari » Joseph Baeten volgt de overleden Petrus Hopmans op als bisschop van Breda.
      • 14 maart » Johan Sauwens, Belgisch politicus
      • 19 mei » Eerste vlucht van de fokker S.14 machtrainer.
      • 29 juni » Priesterwijding van de broers Joseph en Georg Ratzinger in Freising door kardinaal Michael von Faulhaber.
      • 18 juli » De Nederlandse wielrenner Wim van Est valt in de Ronde van Frankrijk in de afdaling van de Col d'Aubisque in een ravijn, en moet als leider opgeven.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Ort

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Ort.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Ort.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Ort (onder)zoekt.

    De publicatie Familieboek Ort is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roger Ort, "Familieboek Ort", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familieboek-ort/I710.php : benaderd 25 april 2024), "Willem Johan Ort (1881-1951)".